Synopsis

 

Titel: ”Jasmin”

Syfte: Med den här filmen har jag tänkt visa att det finns hopp om ett återvändande. Samtidigt så vill jag spegla den bosniska livssituationen idag efter det sargade kriget 1992.

Budskap: Identiteter skapas och upprätthålls, nostalgi är inte som det brukar vara.

Form: Dokumentärfilm.

Målgrupp: Filmen riktar sig mot bosnier världen över, som flydde under kriget och funderar på att återvända.

Längd: ca 30 minuter.

 

”Jasmin” är en film om Jasmin Avdic . Han är född i Australien, men uppvuxen i Bosnien Hercegovina. Under kriget 1993 flydde han till Tyskland där han och hans mor bodde i en flyktingförläggning i München. Oroligheterna för fadern som då återfanns i hemlandet blev stora, och Jasmin och hans mamma valde att återvända 1995, då också kriget upphörde. Utan släkt och vänner, försökte Jasmin hitta tillbaka till sin vardag. Idag åtta år senare är Jasmin 28 år gammal, och bor fortfarande kvar, efter att ha varit arbetslös sen återvändandet, jobbar han idag på ett lager i ett köpcentrum.

 

Jasmin Avdic blickar tillbaka på de goda tiderna, och besöker platser som betytt något för honom i livet. Bland ruinerna visar han oss, det hus där släkten brukade träffas och umgås. Han visar upp den ny byggda bron i Mostar, och tar oss till hjärtat av Sarajevo bascarsija.

 

"Jasmin" är en dokumentärfilm om återvändan, och dess effekter.

 


Projektet får fart


Idag spikades alltså resan ner till Bosnien Hercegovina, jag flyger ner den 20 December 2008 från Arlanda till Sarajevo, och är åter i Sverige den 5 Januari 2009.

Saker jag gjort klart hittils inför resan

* Beställt en försäkring till utrustnigen som jag kommer ha med mig.
* Bokat kamera, mikrofoner och stativ.


Just nu håller jag på med mycket admenistrativt arbete där jag söker stipendier, planerar manus och bildmanus. Tänkte att jag skulle boka in en tid med min videohandledare nästa vecka för att gå igenom vissa detaljer innan resan. I det akademiska uppsatsskrivandet har det gått mindre bra, eftersom jag ägnat den mesta tiden åt produktionen.

Förfilmen klar!

Då var den tänkt bara ”piloten” klar, eller förfilmen som jag vill kalla den.  Eftersom jag inte hunnit åka ner till Bosnien Hercegovina och spela in material, så gjorde jag en film här uppe i Norrköping. Filmen har egentligen inte så mycket att göra med min dokumentär nere i Bosnien. Jag ser den mer som en övning, där jag leker med det dokumentära. Det var dock synd att jag inte fick använda mig av den utrustning jag kommer ha med mig ner till Bosnien. Ni får ha överseende för det dåliga ljudet, och bilden som ibland blir för mörk (Beror på att jag komprimerat den, dessutom så försämras kvalitén när man lägger upp den på youtube)

Det man kan säga om förfilmen vilket jag gett namnet ”Förfestarna” är att jag försöker skildra den svenska förfesten gentemot den bosniska.

 


”Förfestarna”

Synopsis

Jonte sitter och väntar på att förfesten som ska sätta igång, den enda som dyker upp är Micke. Sittande vid tv:n väntar de två ivrigt på att de andra ska komma, det uppstår en monolog sveps öl och underhålls med ett trolleri. Samtidigt laddar det bosniska gänget för en galen förfest, där man bara dricker botten upp för varje klunk man tar, musiken förstärks av en allsång på skansen känsla då de sjunger med i texterna, det bjuds på dans och hoppande på en säng.

 

( Förfestarna del 1)

 

 

 ( Förfestarna del 2)


Den 6 oktober 2008

Idag spelades alltså in ljudet till min blogg. Skulle vilja ägna ett tack till Andreas Petersson och Martin Padu för deras fina röster, samt Daniel Ahlin för hans tekniska insats under inspelningen.
Förutom det så blev vi tilldelade handledare för projektet. I mitt fall kommer jag handledas av Boel Zetterman i videoproduktionen, och Anna Bredström i den akademiska uppsatsen.
Jag kan även nu gå ut med att jag redan imorgon eftermiddagen kommer att kunna presentera min projektansökan.

RSS 2.0